E-Ticaret Terimler Sözlüğü

Herkese selamlar bu yazıda size E-ticaret ve dijital pazarlama ile ilişkili karşınıza çıkabilecek bazı kelime ve terimlerin anlamlarını aktaracağım.

Bu terimler E-ticaret girişiminizin başındaysanız mutlaka karşınıza çıkacaktır.

İçerisinde eksik kalanlar muhakkak olacaktır, bunları da bilgili olan arkadaşlar yorum bölümünde tamamlarsa çok memnun olurum.

E-Ticaret DİSCORD GRUBU: https://gokhantanriverdi.com.tr/discord

E-Commerce E-Ticaret Nedir?

Bildiğiniz gibi geleneksel ticaretin elektronik ortamda yapılmasına verilen isimdir kendi içerisinde bir B2B, B2C, C2C gibi sınıflara ayrılır

B2B E-Ticaret Nedir?

Genelde bayileri olan toptancı veya tedarikçilerin kullandığı kapalı devre alt yapılardır.

Burada alıcıda satıcı da son kullanıcı değildir.

B2C E-Ticaret Nedir?

Satıcı ve son kullanıcının olduğu e-ticaret sistemleridir buna Trendyol’u örnek verebiliriz.

C2C E-Ticaret Nedir?

C2C tüketiciden tüketiciye olan e-ticaret şeklidir bu e-ticaret satışına Letgo ve Dolap uygulamasını örnek verebiliriz

M-Commerce Mobil Ticaret Nedir?

Cep telefonu akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar kullanılarak internet üzerinden alım satım yapmaya verilen isimdir. Dolayısı ile masaüstü bilgisayarlar dışında gerçekleşen e-ticaret diyebiliriz.

E-Ticaret Pazaryeri Marketplace Nedir?

Marketplace E-ticaretin AVM leri olarak nitelendirebiliriz bunları size belirli hizmet ve alt yapılar sunarak müşterilere daha kolay ulaşmanızı sağlayan, mağaza açabildiğiniz e-ticaret sitelerine verilen genel bir isimdir.

Hepsiburada, Amazon, Trendyol, n11 gibi e-ticaret siteleri birer pazaryeridir.

E-İhracat Nedir?

Mikro ihracat limitleriyle tanımını yaptığımız e-ticaretin yurt içinde değil yurt dışına yapılan türüdür.

Nishe Niş Ürün Nedir?

E-Ticaret satıcıları niş ürün veya niş pazar gibi ifadelerle kullanır ufak veya özel bir kitleyi veya özel bir ürünü ifade eder.

E-Ticaret Sanalpos Nedir?

Sanalposi fiziksel pos cihazının sahip olduğu tüm özellikleri içerisinde barındıran ve elektronik ortamda ödeme almanızı sağlayan Web tabanlı bir pos türüdür.

E-Ticaret Pazryeri Komisyonu Nedir?

Pazaryeri Komisyonu Trendyol, N11, Hepsiburada gibi e-ticaret sitelerinin sağladıkları altyapı ve hizmetler karşılığında farklı kategoriler için farklı oranlarla oluşturulmuş, her bir satış tutarı için belirlenmiş yüzdelik komisyon türüdür.

E-Ticaret Entegrasyon Nedir?

Farklı verileri birbirine bağlayan tek noktadan yönetimini sağlayabildiğiniz yazılımları tanımlayan genel terimdir diyebiliriz. Karşınıza Sanalpos Entegrasyonu, Kargo Entegrasyonu, Pazaryeri Entegrasyonu, Banka Entegrasyonu, Depo Entegrasyonu gibi kelimelerle çokça çıkacaktır.

Entegrasyona örnek olarak da Trendyol siparişlerinizin kendi kullandığınız e-ticaret sitesine veya tek bir noktaya düşmesi diyebiliriz bunu bir Pazaryeri Entegrasyonu olarak adlandırabiliriz.

E-Ticaret Entegratör Nedir?

Az önce bahsettiğimiz entegrasyonların hizmetini veren firmalara verilen isimdir. Entegra, Dopigo, Paytr gibi firmaları örnek gösterebiliriz.

E-Ticaret Api / Web Servis Nedir?

Aslına bakarsanız birbirine çok yakın terimler, tek fark web servis sadece ağ üzerinden çalışabilir Api kapalı devre olarakta çalışabiliyor.

Genel anlamda her ikisi de aynı işlevi görüyor bir uygulamanın veya servisin dışarıdan kontrolüne izin verilmek için kullanılıyor.

Örnek vermek gerekirse dışarıdan bir uygulamayla Trendyol’da ürün güncellemek veya yeni ürün kartı açmak için Trendyol’un vereceği bir Api servisine ihtiyacınız var,

Size verilen Api servis adı ve şifresiyle buraya müdahaleniz mümkün oluyor.

Aynı mağaza girişi için kullandığınız kullanıcı adı ve şifre gibi düşünebilirsiniz, servis sağlayıcısı da böylelikle size verdiği Api kullanıcı adı şifresi ile yapabileceğiniz işlemleri sınırlarını belirleyebiliyor sizin tarafınızdan işlem yapıldığını kendi altyapılarında takip ve kontrol edebiliyor.

E-Ticaret SEO Nedir?

Seo arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor Google ile birlikte anılır.

Genelde web sitenizin veya sayfalarınızın arama motorunda üst sıralarda çıkması için yapılması gereken işlem ve geliştirmelerini bu verilen genel bir isimdir.

E-Ticaret SEM Nedir?

SEM arama motoru pazarlamasını verilen isimdir.

Genelde yine bir bu Google hizmeti olan bu Google ads ile anılır.

E-Ticaret Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama bilgisayar tablet cep telefonu gibi elektronik ortamlarda ürün ya da hizmetlerinin tanıtıldığı pazarlama türüdür.

Conversion Rate – Dönüşüm Oranı Nedir?

Conversion Rate bir diğer adıyla dönüşüm oranı sitenizi kaç kişinin ziyaret ederek, kaçının satın alma işlemi gerçekleştirdiğini conversion rate yani dönüşüm oranı ile ifade edersiniz.

Roas Nedir?

Roas kısaca reklam harcamanızın karşılığında elde edilen kazancın oranını verilen isimdir,

Roas dijital pazarlamada kullanılan önemli verilerden biridir.

ROI Nedir? Yatırım Dönüşüm Oranı Nedir?

ROI’yi Türkçeye yatırım dönüşüm oranı olarak çevirebiliriz.

ROAS’dan daha geniş bir pencere açar, yine dijital pazarlamanın önemli verilerinden biridir

E-ticarette yapılan reklam yatırımının gelirini hesaplamaya yardımcı olur.

E-Ticaret A/B Testi Nedir?

Çoğunlukla dijital pazarlamada kullanılan terimlerden biridir.

E-ticarette bir ürünün farklı şekillerde listelenmesi veya bir reklamın farklı metriklerle verilerek çıkan verilerin karşılaştırmasına A/B testi diyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse bir iPhone şarj adaptörünü “iPhone şarj adaptörü” olarak listelerken aynı ürünü “iPhone 13 şarj adaptörü” olarak listelediğiniz gelen görüntüleme, satış, iade gibi verilerin karşılaştırmasını A/B testi olarak adlandırabiliriz

E-Ticaret PPC Nedir? Tıklama Başına Maliyet Nedir?

PPC Türkçe de tıklama başına maliyet demektir. Verdiğimiz bir reklamı tıklama başına maliyetlendirmenizi sağlayan veri terimidir.

Örneğin Google’da verdiğiniz 100 TL’lik bütçeye sahip reklamın 100 tıklama alması size her bir tıklamanın 1 TL’ye mal olduğu, bir diğer değişle PPC değerinizin %1 olduğu anlamına gelir.

E-Fatura Nedir?

Kağıt faturanın elektronik ortamda oluşturulmasına verilen genel bir terim olarak anılsa da, E-fatura iki tarafında e-fatura mükellefi olması ile oluşturulan elektronik bir fatura türüdür.

E-Arşiv Fatura Nedir?

e-fatura dışında kalan son kullanıcılara oluşturulan elektronik fatura türüdür.

E-Ticaret XML Nedir?

Belirli bir şemaya sahip evrensel bir HTML kod çıktısıdır.

E-ticarette çokça karşınıza çıkacaktır bir XML dosyasını açtığınızda sizi sadece sayfalarca HTML kodu karşılar, bu kodları web sitenizde veya pazar yerlerinde sundukları yükleme sayfalarıyla okuyarak işleyebilirsiniz.

E-ticarette ki ürünlerin düşük dosya boyutlarında içerisinde ürün görsel linklerini, fiyatlarını ve benzeri bilgileri de barındıran, bu bilgilerin toplu olarak Excel dosyası gibi dışarıya aktarılmasını sağlayan bir HTML dosyasıdır diyebiliriz.

E-Ticaret BuyBox Nedir?

Katalog yapısındaki pazar yerlerinde kullanılan genel bir terimdir.

Buybox Pazaryeri satıcılarının tabiri caizse satış yapmak için savaş verdiği alanlardan ve çokça karşınıza çıkacak terimlerden bir tanesidir, katalog yapısına sahip ürünlerin tek sayfada farklı satıcılar tarafından fiyatlandırıldığı ürün sayfasıdır diyebiliriz.

Örneğin satışı yapılan bir klavyede en düşük fiyata sahip satıcı genel olarak Buybox’a sahip demektir

E-Ticaret Bundle Ürün Nedir?

Farklı veya aynı ürünlerin tek bir başlıkta satışa sunulması anlamına gelir.

Yani bir pense veya tornavidayı ayrı ayrı satıyoken, bunları birleştirerek tek paket şeklinde, tek başlık ve tek fiyat üzerinden satabilirsiniz buna Bundle ürün diyoruz.

E-Ticaret Altyapısı Nedir?

Açık kaynak kodlu veya hazır alt yapılara verilen genel bir isimdir.

Açık Kaynak kodlu altyapılara Opencart,

Hazır altyapılara da İdeasoft’u örnek gösterebiliriz.

E-Ticaret SKU Nedir?

Stok kodu mağaza stok kodu veya pazaryeri stok kodu olarak karşımıza çıkabilir.

E-Ticaret MPN Nedir?

Üretici parça numarası olarak geçer genelde otomobil ve motosiklet gibi parça sayısı çok yüksek ürünlerin tanımlanması için kullanılan benzersiz bir ürün numarasıdır.

E-Ticaret GTIN Numarası Nedir?

Global ticari ürün numarasının kısaltmasıdır. Ticari ürünleri tanımlamak için kullanılan en az 8 haneden oluşan evrensel bir kod numarasıdır.

E-Ticaret ASIN Nedir?

Amazon standart kimlik numarasıdır. Satışa sunulan ürün için Amazon üzerinde benzersiz bir numarayı tanımlar.

Ticaret Sicil Numarası Nedir?

Ticaret sicil numarası bulunduğunuz ilin ticaret odaları tarafından, ticaret odası kaydı sonrasında verilen benzersiz bir ticari kimlik numarasıdır.

Mersis Numarası Nedir?

Merkezi sicil kayıt sistemi numarasını kısaltmasıdır. E-dönüşümün bir parçası olarak 2015’te tüm ticaret odaları tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

ETBİS Nedir?

Elektronik ticaret bilgi sisteminin kısaltmasıdır. E-Ticaret verilerinin toplanması ve kayıt altına alınması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kurulmuş bir altyapıdır. Kendi e-ticaret sitenizde satış yapıyorsanız etbis kaydı zorunlu ancak pazaryerlerinde satış yapıyorsanız böyle bir zorunluluğunuz yok.

KEP Adresi Nedir?

Kayıtlı elektronik e-postanın kısaltmasıdır resmi yazışmaların yapıldığı PTT gibi özel veya yetkili kurumlar tarafından verilebilen bir e-posta türüdür.

Trade Mark – Tescilli Marka

Markaların yanında TM olarak gördüğümüz işaretin açılımıdır.

Türkiye’de marka tescil işlemleri için devlet tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilendirilmiştir.

E-Ticaret Brand Registery – Marka Kaydı Nedir?

Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi tescil belgelerini tanıyan ve markaları koruma altına alan, genelde pazaryerlerinde kullanılan bir terimdir. Bu pazaryerlerinde tescil belgenizle marka kaydı yaptırarak ürünlerinizi koruma altına alabilirsiniz.

Suspend Nedir?

Hesabınızın geçici veya kalıcı olarak askıya alınmasını ifade eder. Yine Amazon özelinde çokça duyabileceğiniz bir terimdir.

E-Ticaret Fullfillment Nedir?

Genel olarak Amazon ile anlam bir terimdir. Ürünlerinizin tüm depolama paketleme, kargolama, iade değişim gibi süreçlerinin tek noktadan yönetilmesini ifade eder.

E-Ticaret Dropshipping Nedir?

Türkçe’de de direkt gönderim anlamına gelir. E-ticaret de stoksuz e ticaret olarak epey ünlenmiştir kendileri.

Satışını yaptığımız ürünü kendi stok ve envanterinizde tutmayarak, ürünü tedarikçinizden müşteriye çıkışını sağladığınız satış yöntemine verilen isimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir